H65 tvingas bort från Höör i EHF-cupen

H65 Höör nådde i helgen som gick en av sina största sportsliga framgångar, segern i Challenge Cup och SM-guldet inräknat, i form av att nå gruppspelsfasen i EHF-cupen.
H65 Höör är nu officiellt ett av Europas 28 bästa lag.
Samtidigt drabbas nu klubben av ett hårt slag eftersom Sporthallen i Höör inte är anpassad för denna nivå.

I takt med att damelitlaget spelar på allt högre nivå ökar kraven på både föreningen och arenan.
EHF, det Europeiska Handbollsförbundet, är mycket tydliga med att H65 Höör inte får spela fortsättningen av EHF-cupen i Sporthallen i Höör. Klubbens tre hemmamatcher i gruppspelet och eventuellt vidarespel i kvarts/semi-final och eventuell final måste spelas på annan ort.
SHE-matcherna kommer dock att fortsätta spelas i Höör.

Kraven som ställs är bland annat:

* Arenan måste ta 1000 åskådare.
* Golvet måste vara 40*20 meter och ett ”rent” handbollsgolv med enbart handbollslinjer.
* Det ställs dessutom specifika krav på omklädningsrum och nätet bakom målet som sporthallen i Höör inte uppfyller.

– H65 Höör har nu kommit till den punkt där vår egen sporthall inte räcker till. Publikt sett är vi redan på gränsen, i senaste SHE matchen var det slutsålt redan på morgonen och det fanns de som inte kunde se matchen på plats. Och i takt med att föreningen växer och framgångarna blir fler tror vi inte att intresset för H65 minskar framöver, säger klubbordförande Jan Hansson.

Den omedelbara effekten blir att H65 Höör tvingas se sig om efter nya spelplatser i EHF-cupen. Samtal har tidigare förts med Eslöv.
– Vi var ju ytterst nära att få spela i Champions League:s gruppspel och blev väldigt märkligt tvungna att försöka kvala dit. Hade vi lyckats ta oss till Champions League då hade vi redan nu tvingats spela på annan ort. Lyckas vi med vår målsättning att vinna SM-guld igen, vilket vi i nuläget är favoriter till, har vi samma problem nästa år, säger Hansson.

Under torsdagen lottas EHF-cupen i Wien och H65 får de reda på vilka lag de får möta och när.
– Sportsligt sett är detta fantastiskt. För klubben är det däremot en väldigt stor prövning och det känns fruktansvärt att vår fantastiska publik, som är en stor anledning till varför det går så bra, måste åka iväg till annan ort för att se oss spela hemmamatcher. Det känns som ett svek mot dem. Dessutom kommer klubben sannolikt att förlora stora intäkter i form av mindre publik vilket är förödande eftersom spel i EHF-cupen är en förlustaffär i sig. Prispengarna från EHF täcker inte i närheten utgifterna i form av resor, boenden och logi.
– Vi kommer inom kort att vända oss till H65-nätverket med en Europakampanj för att göra det bästa av situationen. Det är nämligen uppenbart att om H65 ska klara av detta och fortsätta att sätta Höör på Europakartan så måste hela byn, både kommun, näringsidkare och privatpersoner, hjälpa till.

Comments

comments