Förlust i första Challenge Cup-finalen

H65 Höör förlorade den första matchen i finalen av Challenge Cup. Kroatiska Lokomotiva Zagreb vann med 23-19 (10-11).
– Vi gör en fruktansvärt dålig andra halvlek. Kommer vi upp i nivå och gör två bra halvlekar i Höör, med publiken i ryggen, kommer vi ändå att klara det här, säger tränare Ola Månsson.

Det såg bra ut halvvägs, för att sedan arta sig till en katastrof, för att slutligen resultera i ett hanterbart underläge. Fyramålsförlust mot Lokomotiva Zagreb borde ha varit mindre, men kunde ha varit större… Att vända underlägen är någonting som H65 lyckats med tidigare den senaste tiden. Som tiomålsunderläget mot LUGI i onsdags exempelvis.

I den första halvleken hamnade H65 Höör i tremålsunderläge: 6-9. Ändå behölls lugnet i det mellanskånska lägret. Tea Pijevic i Zagrebs mål hade haft en av sina bästa stunder på länge och svarat för fyra kalasräddningar. Samtidigt som de väldigt rörliga och genombrottsvilliga kroatiskorna fått utdelning. Snabba fötter före kraft – knappt ett distansskott på 60 minuter.
Sakta men säkert arbetade sig H65 tillbaka i matchen och när pausvisslan ljöd visade resultattavlan 10-11.
H65 som inlett målfabrikationen genom Mikaela ”La Bomba” Mässing, vars skytte till en början passade utmärkt mot ett lågt stående försvar, spelade hela första halvlek med samtliga spelare. Utom en. Landslagsspelaren Marie Wall…
På hennes plats lirade nämligen Emma Rask och med tanke på att hon gjorde fyra mål första 30, flera på kontring, är det ingen överdrift att påstå att H65 har en stark vänsterkant…

Till andra halvlek kom Zagrebspelarna ut med en annan energi och desperation.
De var beroende av en bra början. Och de fick det.
5-1 första tio minuterna.
På 15 minuter gjorde de 8-2 och gick upp i 19-13.
Där och då hade hemmalaget momentum och skapade ett tryck i hallen. H65 började ta tveksamma beslut och hamnade under våldsam press. Där och då höll hel finalen på att rinna ur händerna. Sex måls underläge!
Med knappt nio minuter kvar var ställningen 21-15. H65 gjorde inga spelmål över huvud taget.

Till slut lyckades H65 bromsa raset.
Cassandra Tollbring gjorde 19-14 och 19-15 på straff.
Anna Olsson bröt igenom till 22-16.
Tollbring pricksköt 22-17.
Emma Rask pricksköt 22-18.
Emma Lindqvist bröt igenom till 22-19 med fyra minuter kvar.
Därefter brände H65 två omställningar, en straff och ett genombrottsförsök i jakten att komma närmre.
I sista sekunden signerade Zagreb istället matchen med 23-19-målet. Fyra måls överläge för det kroatiska laget i ”halvlek” alltså.

Ola Månsson var frustrerad efter matchen.
– Vi har mött offensivt försvar tidigare och löst det alla gånger. Men idag var vi inte heta på den biten. I halvlek hade vi en god känsla, sedan gjorde vi knappt ett spelmål på 18 minuter. Det gick för långsamt. Då går det inte.
Hur ser du på resultatet?
– Fyra mål, förmodligen fem eftersom det blev målsnålt, är inte omöjligt att vända på. Men det kommer aldrig att gå om vi spelar så här dåligt. Det svider att spelet fungerade så illa.

Vad måste ni göra annorlunda till returen?
– 1. Vi måste få fart på bollen.
– 2. Vi måste sluta göra tekniska fel.
– Jag tycker att Guardez som vi slog i kvartsfinalen är ett bättre lag.

Cassandra Tollbring stressade inte upp sig nämnvärt efter matchen, trots att hon var kritisk mot både sig själv och laget.
– Vi vänder på det här. Jag är inte ens orolig, sa hon med ett stort smile.
– Jag måste både ta – och sätta – fler lägen. Alla i laget vet att vi kan extremt mycket bättre. Vissa deppade ihop totalt efteråt, men jag är faktiskt inte ens orolig.
Ni måste vinna med fem bollar på hemmaplan?
– Ja, då är det väl bara att göra det då.

Comments

comments