Ett ögonblick: Cassandra Tollbring

Jag vet inte om de varvade ner efter träningen eller laddade upp inför Challenge Cup på söndag. Oavsett vilket fick jag störa mitt i lagets fredagsmys hemma hos Jannike och växla ett par ord med lagets skyttedrottning, Cassandra Tollbring. Knappt 24 år är hon redan gammal i gamet med sex elitseriesäsonger med H65, Eslöv och Rimbo. Den sistnämnda blev det även två säsonger i allsvenskan med. Som så många andra gånger får de ojämna årskullarna svårt att slå sig in i U- och J-landslagen. Annars hade hon kanske haft ett VM-guld tillsammans med Marie Wall och flera andra som nu är A-landslagsspelare. Det är dock inget som grämer henne. Jag avbröt tacostekandet och ställde några frågor.

Tollbring, Sveriges just nu kanske hetaste handbollsfamilj. Vad är förklaringen till det?
Talang och lagt ner mycket arbete på handboll. Stått och nött i hallen hela tiden. Utskällningar från båda föräldrarna som gjort att vi blivit bättre allihopa.

Du leder skytteligan just nu. Är den viktig?
Nej. Jag har bara tagit det som ett plus i år. Jag har inte varit så inriktad på den tidigare heller. Jag har vunnit skytteligan i allsvenskan två år, tror jag.

Vilken match genom hela karriären har du bäst minnen ifrån?
Det var nog när vi slog ut Silkeborg i EHF-cupen. Jag tänkte, shit vi är ju jävligt bra. Vi skulle kunna komma långt. Vi borde även slagit ut Randers. Sen även tredjeplats i U-SM med Rimbo för 92/93. Lugi kom etta, med namn som Julia Andrejic, Clara Monti Danielsson, Maria Adler, Anna Lagerquist… ja du känner igen namnen. En ganska bra årgång.

Tidigare säsonger har du haft… humör och t.ex. kunnat snacka till dig en tvåa. Så verkar inte vara fallet längre. Har domarna blivit bättre eller har du en sandsäck i omklädningsrummet i halvtid?
Nej, jag vet inte. Jag kan fortfarande få jättekonstiga utvisningar. Jag visar när jag tycker något är fel. Jag är inte ful i mun, men jag visar det högt och tydligt. Det tycker inte domarna om. Jag åkte på en tvåa i förra matchen. Jag vill bara att det ska dömas rättvist. Om det döms lika på båda hållen, så köper jag det. Det är orättvisan jag blir skitsur på. Det har jag med mig ända sedan barnsben, men jag har väl blivit lite äldre och mognare och tänker ibland, skit samma. Jag tar igen det på något annat sätt.

Tycker du att domarna i herr- och damserierna dömer olika?
Ja, det är jättestor skillnad och jag förstår inte varför. De har olika toleransnivå. Det är jättekonstigt. Nu mot Västerås hade vi ett domarpar som ofta dömer herrar i både elitserien och allsvenskan och då vi får vi spela lite tuffare. Man kan snacka med dem. Vissa får man inte diskutera med. Samtidigt ser man herrspelare stå och skrika på domaren utan konsekvens. Är det ens samma sport, tänker jag ibland.

Vad gör en duktig straffläggare?
Kollar på målvakten. Det är det viktiga. Jag säger hela tiden det till mig själv när jag går fram till straffpunkten. Om man redan har bestämt sig att man ska skjuta på ett visst ställe, då är det nästan 50/50 att den går i mål. Jag känner direkt när jag bränt en straff att jag släppt den för tidigt. Då har jag inte tittat.

Säsongen började lite sisådär för laget, men nu verkar det gå bättre. Vad har förändrats?
Jag tror inte så mycket har förändrats. Det gick jättebra på försäsongen mot de danska lagen. Det var väl mer att vi fick möta Skuru, så åkte vi på en liten torsk där och en uddamålsförlust mot Skövde. Det var lite tröga matcher som kanske nötte lite på självförtroendet. Sen fick vi en ny dimension när Jonna kom tillbaka från sin skada som förbättrade högerflanken.

Vem har gjort störst framsteg i laget så här långt på säsongen?
Emma Lindqvist. Det är hon som har gjort mest intryck på mig. Hon utvecklas mer och mer för varje match och hon lyssnar på både ledare och spelare och tar in nya saker hela tiden både i anfall och försvar. Hon vill verkligen bli bättre.

Var europacup-spel en viktig anledning till varför du valde H65?
Jag såg det som ett extra äventyr och det har verkligen levt upp till förväntningarna. Så jag är glad att jag fick den chansen och att jag valde Höör. Det har ju visat sig gå ganska bra dessutom.

Vad tror du om matchen mot Vardar på söndag?
Vi vet inte jättemycket om dem. Vi har en video från April förra året. Utifrån den tycker Ola att vi ska springa och göra det vi är bra på. Det som brukar löna sig är att man spelar lite tuffare i försvaret. Det är det jag tyckt spelat roll när vi spelat utomlands i alla fall och det kommer ge oss lätta mål genom kontringar. Vi ska fortsätta ha go energi och samma inställning som när vi spelade mot Västerås.

Ja, vad hände I Västerås egentligen?
Vi gick in med inställningen att det skulle bli tufft. Det brukar det ju vara. Så alla var supertaggade och skulle springa allt vad de kunde. Då skulle det i alla fall vara jämnt. Istället så, poff, stod det 1-7 efter tio minuter.

Och du gjorde tio mål.
Japp varav två eller tre straffmål. De satt där de skulle.

För att du tittade på målvakten.
Exakt!

Comments

comments