Flickor A försäsongstränar

Försäsongsträningen drogs igång redan 11/5 för Flickor A och det kämpas på för fullt. Säsongen 2016/2017 består FA av F00/F01. F99 har lämnat truppen för träning med Juniorlaget.

De två årskullarna F00 och F01 skapar tillsammans en riktigt stor trupp, vilket har sina fördelar och utmaningar. Möjligheten ökar att få testa på nya positioner, träningar kan ske med två fulla laguppsättningar och spelare belastas inte för mycket i matchspelet. Att i en så stor trupp bygga socialt samspel på och utanför plan kräver mycket kommunikation. Det löses med ett stort stöd runt om plan av tränare, lagledare och föräldrar.

-”Alla utvecklas olika, oberoende av ålder, så integration över årskullarna ger de bästa förutsättningarna för varje individ att utvecklas.” säger Åsa Berling, en av truppens fyra lagledare. Därför arbetar FA för att även kunna ha integration med såväl Juniorlaget som F02 och på så sätt ge varje spelare vad just den behöver.

En av tre träningar läggs just nu på ren handboll. Det kommer ökas successivt inför avresan till Granollers Cup i Spanien, en av världens största handbollsturneringar, där F00 skall delta i juli. Men handboll är en lagsport och med ny trupp, där F99 lämnar och F01 kommer in, krävs att man i träningen och runt om arbetar med lagkänslan.-”Vi har erfarenheten av att skapa ett lag på kort tid. Med våra övningar så utvecklas de både som individer och som lag och samtidigt förbereder vi dem så gott vi kan för att undvika skador.” säger Josefin Nilsson, assisterande tränare.

Två tredjedelar av träningstiden läggs på att bygga upp fysiken. Fysiken är en del av spelet nu och det kräver mer av kroppen. Vikten av balans mellan fysik- och handbollsträning är något som tränargruppen har med sig som erfarenhet från förra säsongen. -”Grovmotorik, kondition och rörlighet måste vara på plats för att grenspecifik träning ska bli optimal.” säger Pål Nilsson, hjälptränare med fokus på kondition och löpträning. -”Detta är också viktigt för att minimera skaderisken.” Det är hälften löpning och rörlighet och hälften styrka som gäller på fyspassen. Men ni spelar ju fotboll? -”Fotboll är kul och lek, det är viktigt att ha roligt, att motivera flickorna.” säger Pål. – ”Att ha roligt tillsammans i en annan sport underlättar att lära känna varandra, bli bekväma med varandra.” avslutar Josefin.

Comments

comments