Pulsen på – Lars Eklöv

Efter en lång egen spelarkarriär bytte Lars Eklöv roll och blev tränare, men på damsidan. ”Barnens kusin spelade i ett av Sveriges bästa ungdomslag och jag blev erbjuden att hjälpa till” förklarar han. Där och då var det KFUM Lundgård. Sedan ett år tillbaka finns han som assisterande tränare i H65 Höör.

Lars Eklöv i aktion på bänken. Foto: Nils-Åke Åkesson.

Lars ”Lasse” Eklöv hyser en stor kärlek till idrotten handboll, men kom in i den mer av en slump.

– När jag växte upp var det bara fotboll och drömmen att få spela i MFF som gällde, berättar han. En dag frågade min kompis pappa om jag inte kunde tänka mig att komma ner på en handbollsträning.

Bengt Hejde hette pappan som var tränare för Kävlinge HKs P74:or. Den vänsterhänte elvaårige Lasse trivdes med idrotten, som gick att kombinera med favoritsporten fotboll. Han fick spela både på kanten (H6) och niometer (H9). Fokus gled med åren över på handbollen och det blev några landskamper i ungdomslandslaget med fk Jan ”Proppen” Karlsson.

Säsongen 1990-91 plockade dåvarande tränaren, Kent Engdahl, upp den lovande 16-åringen i A-truppen.

– Jag fick spela några matcher och känna på skillnaden.

Det gav mersmak och året efter var han med i alla matcher för moderföreningen i division 2. Nyfikenheten i att få prova på spel en högre serie ledde till förhandlingar med några skånska lag under våren 1995.

– Jag ville ha speltid och det kunde H43 lova mig.

Spel i division 1 södra (då fanns inte herrallsvenskan) blev det i ett par säsongen innan Lasse fick vara med och plocka upp klubben till elitserien våren 2000 (tränare var Veroljub ”Kos” Kosovac). Han var med i tre säsonger i högsta serien med sista matchen i april 2003.

– Jag hade bestämt mig för att sluta. Vi hade ett litet barn och jag arbetade heltid.

Efter några månader hörde en gammal kompis av sig. Skulle Lasse kunna tänka sig att spela lite för moderklubben i division 2? Det fanns ett antal unga lovande spelare i truppen (P86 med bland andra Anders Hallberg och Björn Nordmark) och kompisen, Johan Zanotti ,var deras tränare. Det kunde Lasse.

– Det gick riktigt bra för oss och vi var nära att gå upp till division 1.

Säsongen efter (2004-05) blev det spel i division 1 för OV Helsingborg. Där stannade högersexan i fyra säsonger och fick både vara med om att föra upp ännu en förening till högsta serien och att definitivt avsluta spelarkarriären.

Men tränarrollen – hur hamnade du där?

– Jag hade följt Lundgårds F91 i flera år från läktarplats. Barnens kusin, Jennifer Jönsson, spelade i laget. Inför säsongen 2006-07 frågade deras tränare (Kent Engdahl) om jag skulle kunna tänka mig att hjälpa till.

Efter lite funderande och diskuterande blev lösningen att Lasse hjälpte till på en del träningar och under USM stegen. Laget tog sig hela vägen till A-flickfinalen, men förlorade mot Skuru.

Han fortsatte att hjälpa till i mån av tid de följande två åren parallellt med den egna spelarkarriären. Från och med säsongen 2008/2009 blev det assistentrollen fullt ut. Säsongen efter fusionerade Lundagårds och H43s damlag och blev H43/Lundagård i division 1 södra.

– Vi sprang igenom division ett och tog oss upp till elitserien.

Det blev tre säsonger i Damelitserien innan H43 valde att bryta avtalet med Lundagård i april 2013. Lasse blev kvar i H43 och tog hand om damlaget, som klev ner till division två.

Inför säsongen 2014/2015 kom en förfrågan från H65 Höör, som letade efter en ny assisterande tränare.

– Jag hade redan skrivit på för ytterligare en säsong med H43s damlag (div 3) och juniorlag (USM) och var tveksam.

Lösningen blev att Lasse kombinerade tränarsysslorna i de två Skåneklubbarna. Under sommaren (2015) lämnade han sin långa karriär inom barn- och ungdomsvård (behandlingsassistent). Den 1 augusti började han på ett nytt jobb, som marknadsansvarig i H65 Höör.

– Det är en heltidstjänst, som jag kombinerar med assistenttränarrollen.

Du har tillbringat 30 år av ditt liv inom handbollen – hur kommer det sig?

– Kärleken till sporten gör att jag fortfarande håller på, blir det raka och snabba svaret.

Avslutningsvis – vad är handbollens magi för dig?

– Det var en svår fråga. För mig är handbollen en idrott som innehåller allting. Kamratskap, aggressivitet, tempo. Du måste vara på tårna, alert hela tiden under en match.

– Jag trivs med att få kliva in i ett sammanhang och arbeta med människor som vill vara där. Att få hjälpa dem att maximera, göra sitt absolut bästa, summerar H65s assisterande tränare.

H65 Höör inleder säsongen 2015-2016 på bortaplan med att möta de regerande svenska mästarna IK Sävehof den 16 september.

Fakta

Född: 18 april 1974
Familj: Fru och två barn (2002 och 2005)
Klubbar (spelare): Kävlinge HK, H43 (1995-2003), OV Helsingborg (2004-2008)
Landskamper: 8J
Klubbar (tränare): KFUM Lundagård, H43, H65 Höör

Artikel från www.svenskhandboll.se

Comments

comments